Buletin de stiri ISRO-Press nr. 362, Luni 21 Februarie 2005, nr. 363, Luni 28 Februarie 2005

 • Expozitie de fotografii “Monumente iudaice in Romania”

  nr. 363, Luni 28 Februarie 2005 • Laureatii “Premiilor Dan David” 2005

 • Spiritualitate iudaica pe unde radio

 • Un ministru roman care vorbeste putin ebraica
  Va rugam sa contactati ISRO-Press pentru a va abona la Buletinul de stiri in limba romana sau engleza.
 • Expozitie de fotografii “Monumente iudaice in Romania”


  La 21 Februarie 2004 se deschide la Venetia, la Institutul roman de cultura si cercetare umanistica, expozitia de fotografii “Monumente Iudaice din Romania”, ne scrie, din Bucuresti, ziarista Christiana Terenche. Expozitia, organizata in colaborare cu presedintia italiana a organizatiei International Task Force (ITF), face parte din ansamblul obligatiilor care revin partii romane prin calitatea sa de membru cu drepturi depline al Grupului International de Lucru pentru Cooperarea privind Educatia, Memoria si Studiul Holocaustului (Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research – ITF).
  Evenimentul promoveaza un mesaj comun al coexistentei si al interferentelor culturale si confera un accent continuu demersurilor de reconciliere istorica, de implicare a societatii civile in procesul educational al tinerei generatii.

  Organizarea expozitiei de fotografii este, de asemenea, o dovada a constientizarii rolului deosebit care revine factorului educational in spiritul promovarii valorilor democratiei, a tolerantei si combaterii antisemitismului, precum si a programelor culturale de conservare si de prezentare a patrimoniului cultural evreiesc.


  Potrivit MAE, autoritatile romane si-au asumat un angajament ferm de a conferi un nou accent demersurilor de clarificare a unor perioade intunecate ale trecutului si de reconciliere istorica prin diferite manifestari de sustinere a actiunilor pe planurile politic, legislativ si educational privind combaterea antisemitismului, incurajarea si sprijinirea ONG-urilor care isi deruleaza activitatea in acest domeniu.

  sus

 • Laureatii “Premiilor Dan David” 2005

  Dupa cum transmite Agentia Associated Press, au fost publicate numele laureatilor “Premiilor Dan David” 2005. Cele trei premii in valoare de cate un milion de dolari fiecare, sunt acordate la categoriile “Dimensiunile timpului trecut, prezent si viitor”, persoanelor nominalizate pentru realizari deosebite in domeniile stiintei, tehnologiei, culturii si pe plan social, cu impact asupra lumii.


  La categoria “Dimensiunea timpului trecut”, premiul este impartit de arheologii Graeme Barker, profesor la Universitatea Cambridge si Israel Finkelstein – profesor la Universitatea Tel Aviv. Prof. Barker este o importanta personalitate atat in arheologie europeana cat si in cea mondiala in ultimele trei decenii. Lucrarile prof. Finkelstein au “revolutionat interpretarea istoriei Israelului in Epoca de bronz si in Epoca de fier, se arata in expunerea de motivare a distinctiilor.


  La categoria “Dimensiunea timpului prezent”, laureatul este regizorul britanic Peter Brook pentru “impactul revolutionar pe care lucrarile sale le-au avut asupra artei teatrale si operei”. Cunoscut pentru productiile experimentale cu Royal Shakespeare Company in Anglia, Brook locuieste in prezent la Paris, unde este regizor la Theatre des Bouffes du Nord.
  La categoria “Dimensiunea timpului viitor”, premiul este impartit de trei savanti specialisti in stiintele materiale. Acestia sunt Robert Langer – profesor de inginerie chimica si biomedicala la Massachusetts Institute of Technology, George Whitesides – profesor la Harvard University, “a carui opera “a deschis un nou domeniu in cercetarea nanostiintei si tehnologiei”, si C. Rao de la “Jawaharlal Nehru Center” din Bangalore, India, unul din cei mai reputati specialisti din lume in chimia materialelor solide” profesor de stiinta materialelor la Universitatea California.


  Premiile – precizeaza Associated Press – poarta numele lui Dan David, care s-a nascut in Romania si este acum cetatean al Israelului. El a facut o avere imensa inventand, creand patente, dezvoltanda si facand marketing unor tehnologii fotografice, incluzand cabinele automate de facut fotografii. Premiile sunt finantate dintr-un fond de 100 milioane de dolari administrat de Universitatea Tel Aviv. Castigatorii pot folosi cum doresc 900.000 de dolari din premiul de un milion dolari dar prin regulament trebuie sa ofere 100.000 de dolari unor cercetatori tineri.


  Premiile vor fi acordate in luna Mai 2005 la Universitatea Tel Aviv.